Vaihtelu virkistää!

 

On ilmeisesti elämän fakta, että mitä kovempaa harjoittelee, niin sitä varmemmin jossain vaiheessa alkaa harjoittelu tuntua väkinäiseltä ja jopa työnomaiselta. Yksi varmoja merkkejä tuollaisesta henkisestä harjoittelu uupumuksesta on harjoitteluilon katoaminen. Tietysti, jos olet ammattiurheilija niin henkinen harjoittelu uupumus on asia, jonka kanssa pitää vain tulla toimeen. Ammattiurheilijan harjoittelumäärät ovat niin suuria, ettei siltä voi ehkä ollenkaan välttyä. Alla olevista vinkeistä saattaa löytyä apua sinullekin, jotta pääset pahimpien hetkien yli ja saat harjoitteluiloasi takaisin.

 

Variaatiota harjoitteluun:

 

Enemmän monimuotoisuutta harjoittelussa antaa selkeitä hyötyjä fyysiselle mutta myös henkiselle puolelle. Harjoittelu ei ole niin puuduttavaa kun mielelle on enemmän haasteita erilaisten harjoitteiden muodossa. Ottamalla päälajia tukevia lajeja / harjoittelumuotoja mukaan harjoitteluohjelmaan, jaksaa pääkin paremmin isoja harjoitusmääriä.

 

Usein uuden lajin sisältämät harjoitteet antavat uusia ärsykkeitä lihaksille, joka taas saa myös aikaan kehittymistä. Vaikka laji ei suoraan tuntuisikaan kehittävän niitä ominaisuuksia, joita päälajissa käytetään, on niistä selkeästi hyötyä urheilijan kokonaiskehittymisen kannalta.

 

 

Harjoittelun keventäminen:

 

Harjoittelun keventämisellä voidaan saada samanlaisia tuloksia kuin variaatiolla. Kevennystä voi tehdä monella eri tavalla riippuen hieman urheilijan tasosta ja harjoittelumääristä.

 

Esimerkkinä voi olla esimerkiksi harjoittelurytmi, jossa mennään

1 kovaviikko -1 kevytviikko rytmillä.

Tai

2 kovaa viikkoa – 1 kevytviikko

3 kovaa viikkoa – 1 kevytviikko

 

Kovan ja kevyen viikon erona voi olla intesiteetin muutos, harjoittelupäivien määrä, harjoitteiden määrä tai vaikka harjoitteiden erilaisuus (raskaat tai kevyet harjoitteet).

 

Jokainen joutuu itse kokeilemaan mikä rytmi toimii hänelle. Ruokailu kannattaa pitää kevyellä viikolla samanlaisena kuin kovalla, jolloin keho palautuu paremmin kovista viikoista.

 

Ruoka:

 

Jos energia ei riitä, niin ei jaksa harjoitellakaan!

 

Ruokailun ei tarvitse olla pilkun tarkkaa mutta huolehdi, että saat tarpeeksi energiaa!

 

Ruokavaliossa on oltava myös proteiineja päivittäin tarpeeksi, jotta kovan harjoittelun aiheuttamat mikrovauriot lihaksissa korjaantuvat.

 

Uni:

 

Nuku tarpeeksi!

 

Lihaksiston kehitys tapahtuu levossa! Mene ajoissa nukkumaan ja ota vielä vaikka pienet päiväunet iltapäivällä, jos tarve vaatii.

 

 

 

Siinä muutamia perusasioita, joilla voit päästä eteenpäin harjoittelussasi.

 

Varsinkin, jos harjoittelu on ruvennut tuntumaan työnteolta, harjoitteluilon sijaan!

<